Vi hälsar på Kafferäven

Vi tog en tur till Göteborg och vår käre vän Per Nordby alias Kafferäven.

Samuel och jag hämtade Wilfred tidigt på förskolan en dag och drog iväg till Göteborg. Vi har följt Per sen långt innan han startade ett eget kafferosteri och jobbade på Da Matteo. Vi hade för ett antal år sedan en kaffebar som hette Left Coast Coffee Co (visst är det snyggt namn!) tillsammans med vår vän Ulf och köpte kaffet från Da Matteo. Några år senare flyttade vi till nya lokaler och vår kaffebar blev en del av First Player och det var i samma veva som Per startade sin kaffebar.

Det har varit så roligt att få följa Pers resa genom åren och han har blivit en go vän. Hans passion för kaffe och att få fram den där perfekta smaken är väldigt inspirerande och det är lätt att dras med och börja nörda ner sig i kaffe lika mycket som han gör. Denna dagen tog jag med mig min kamera och tänkte försöka dokumentera det arbete som Per gör. Jag glömde såklart att dokumentera hela hans charmiga lokal...men jag ska försöka måla upp det med ord istället. Rosteriet ligger ute i Gamlestaden och allt känns internationellt. När man kommer in genom porten stod det en termos med kaffe och några koppar, vilken grej! Alla grannar kunde gå förbi och få en god kopp kaffe bara så där. Väl inne möts vi av ett stort rum där det är som ett vardagsrum med piano, soffor och stora mattor. Rävar och kartor på väggarna såklart. Andra delen är det istället stora maskiner och en mängd säckar med kaffe från de gårdar som Per handlar med.

Wilfred hade somnat i bilen så han får ligga på den ena soffan och sova vidare medan vi får smaka ett nytt gott kaffe innan Per börjar rosta. Därefter följer vi processen hela vägen till en påse med nyrostade bönor.

Sen vaknade Hulken - eller jag menar Wilfred - och han fick ett klistermärke av Per. Han var väldigt nöjd och hade viskat till sin pappa att det måste vara för att han var så stark som han fick ett klistermärke. Sötnos.

Kom gärna förbi en tisdag då jag har drop-in mellan 10 och 13 - då står det alltid en termos redo med veckans favoritkaffe (alltid väldigt svårt att välja bara ett).
I vår effektiva och snabba värld borde vi mer och mer ta tid, sitta ner över en kopp kaffe, se varandra i ögonen och släppa de där mobilerna en liten stund för ett samtal om det viktiga i livet. Vad är viktigt för dig? Vad gör att du går upp på morgonen? Första frågan borde inte vara "Vad jobbar du med?" utan kanske "Vem är du?"